Wat ons van andere trendwatchers, futuristen, bedrijfsadviseurs en technologiegoeroes onderscheidt is onze innovatieve onderzoeksmethode en onze meeslepende toolkit voor worldbuilding.

We hebben ons eigen historisch-futuristische referentiekader ontwikkeld, het World Tree model. Dit model stelt ons in staat om de krachten die de toekomst vormen te identificeren, te interpreteren en te extrapoleren. Het stelt ons in staat onderscheid te maken tussen waardeloos en waardevol en het helpt ons de ontdekkingen, innovaties, trends en stemmen aan te wijzen die de toekomst zullen veranderen.

Ook hebben we een eigen stijl ontwikkeld in het vertellen van meeslepende verhalen die de huidige overvloedige beleving inzichtelijk maken en helpen je weg te vinden binnen de eindeloze stortvloed aan mogelijkheden.

Ons onderzoekskader: Het World Tree model
We hebben een historisch-futuristisch onderzoeksmodel ontwikkeld dat we het World Tree model hebben genoemd. Dit model is een herinterpretatie van de maatschappelijke krachten die de vroegmoderne en moderne tijd hebben bezield en extrapoleert deze krachten naar aannemelijke en holistische toekomsten.

Het World Tree model is geïnspireerd op het World3 model, een computerprogramma waarop het rapport Limits to Growth uit 1972 van de Club van Rome is gebaseerd. Het World3 model kon berekenen wanneer het einde van de groei naar alle waarschijnlijkheid zou intreden. Het kon echter niet de contouren schetsen van plausibele post-groeisamenlevingen. Daarvoor is een kwalitatief model nodig dat de verhalen in kaart brengt die ten grondslag liggen aan de moderniteit. Dit was de reden dat wij het World Tree model ontwikkelden.

Het uitgangspunt van het World Tree model is dat moderniteit een cultureel kader is met groei als centraal principe. Het model herkent een aantal tegenstrijdige maatschappelijke paradigma’s binnen de moderniteit die de noodzaak voor groei voortstuwen. Door deze paradigma’s te kennen, kunnen we culturele en politieke verhalen en technologische ontwikkelingen identificeren, interpreteren en extrapoleren naar mogelijke toekomsten.

Ons proces: Het Monnikenpad
We noemen onze benadering van strategievorming en productinnovatie het Monnikenpad. Het is gebaseerd op de 4 I’s die je denken leiden en je strategische en creatieve proces inspireren:

1. INFORMATIE: Voordat je start met je proces moet je weten welke ontwikkelingen invloed hebben op jouw organisatie of product, wie er betrokken is bij deze ontwikkelingen, wat ervan te verwachten is, en wanneer je dit kunt verwachten. In het kort; je hebt informatie nodig en daarvoor is onderzoek en volharding nodig.

2. INTERPRETATIE: Wanneer je de informatie hebt, moet deze geïnterpreteerd worden en moet er besloten worden wat het betekent voor jouw organisatie en product. Hiervoor zijn analytische vaardigheden en inzicht nodig.

3. INBEELDING: Wanneer je een coherente interpretatie hebt gevormd, is het nodig dat deze wordt geëxtrapoleerd naar mogelijke toekomstscenario’s en speculatieve werelden. Hierdoor vind je uit wat deze scenario’s kunnen betekenen voor je klanten en belanghebbenden. De toekomst ontdekken zal je inspireren om de contouren te gaan zien van een winnende strategie en een innovatief product.

4. INNOVATIE: Wanneer je weet wat je moet doen, kun je beginnen dit te implementeren. Dit kan beleidsverandering betekenen of het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuw product.

De sleutel tot een succesvolle strategie of tot een innovatief product verkrijg je door niet enkel te weten wat te doen, maar ook waarom.

Het World Tree Model

Het World Tree model is onze belangrijkste onderzoeksmethode. Het interpreteert de vroegmoderne en moderne tijd als een groeimaatschappij en onderzoekt te krachten die deze groei stuwen. Het World Tree model zorgt ervoor dat Monnik deze krachten kan omzetten in plausibele en geïntegreerde toekomstscenario’s.

Reserveer nu

Reserveer de Masterclass Strategisch Inzicht of Speculatieve Fictie en Design als je zelf het World Tree model wilt leren gebruiken!