Vier trends die de toekomst van onderwijs zullen bepalen

 

Digitalisering en onderwijs; een combinatie die de nodige vraagstukken met zich meebrengt. Stel je eens voor dat het onderwijs zich over 30 jaar volledig in een digitale omgeving plaatsvindt en er bijvoorbeeld geen schoolgebouwen meer zijn. Dat een AI leraren en leerlingen aan elkaar koppelt via een digitaal platform. Wat voor implicaties heeft dat op het beleid dat je nu voert, maar ook op je toekomststrategie? Om goed voorbereid te zijn zetten we hieronder de vier belangrijkste trends voor het onderwijs op een rijtje, zodat jij voorbereid bent op de toekomst.

 

Trend 1 - Ontmoeting: van industrieel naar digitaal samenleven

Digitaliteit verandert de manier waarop we relaties onderhouden en hoe we elkaar ontmoeten. De Digitale Revolutie geeft, door bijvoorbeeld kunstmatig intelligente platformen, op een hele andere manier inhoud en vorm aan ontmoeting, liefde, familie, vriendschap, werk, leren, gemeenschapszin en publieke ruimte. Denk bijvoorbeeld aan platformen zoals Tinder, Linkedin of Fornite. Wat betekenen deze nieuwe ‘plekken’ en nieuwe manieren van ontmoeten en socialisatie voor een onderwijssituatie?

 

Trend 2 - Ondernemerschap, meesterschap en zelfliefde

De Industriële Revolutie bracht ons massaproductie. De belofte van de Digitale Revolutie is mass-customization. In de nieuwe economie worden zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfliefde de belangrijkste basisvaardigheden. De Digitale Revolutie heeft ook gevolgen voor onze sociale verhoudingen. Hoe veranderen digitale platformen zoals Marktplaats, Uber en AirBnB de manier waarop we te werk gaan? Loonarbeid als vorm en professionaliteit als norm zijn beide een product van de Industriële Revolutie. Deze zullen worden vervangen door ondernemerschap en meesterschap. Hoe vertaalt deze verschuiving zich naar nieuwe leerdoelen en nieuwe onderwijsstructuren?

Trend 3 - De leraar: onderwijzen en coachen in de digitale samenleving

De Digitale Samenleving verandert hoe werk wordt georganiseerd en hoe deze wordt beleefd. Niet loonarbeid maar ondernemerschap wordt de vorm, niet professionaliteit maar meesterschap de norm. Hoe werkt kennisoverdracht en karaktervorming in een digitale samenleving? Wordt de leraar ondernemer? Gaat de leraar veel meer dan nu zijn eigen content creëren aan de hand van een digitale toolkit?

Trend 4 - De leerling: zelfliefde, aandacht en waarheidsvinding in een digitale samenleving

In de Digitale Samenleving worden originaliteit, virtuositeit, authenticiteit, waarheidsvinding, betekenisgeving en empathie de pijlers waarop de meeste mensen straks toegevoegde waarde gaan leveren. De eisen die we aan leerlingen gaan stellen worden zwaarder. In een samenleving waar sociale status voortkomt uit authenticiteit moet namelijk alles, de hele tijd, uit jezelf komen. Tegelijkertijd heeft de digitale samenleving zijn eigen uitdagingen. Hoe train je bijvoorbeeld iemands concentratievermogen en geheugen in een wereld die constant, van opstaan tot slapengaan, hysterisch om je aandacht vraagt?

 

Deze onderling samenhangende trends kunnen een denkrichting bieden die, in het huidige landschap, er voor kan zorgen dat jouw organisatie voorbereid is op de toekomst. Aan de hand van deze trends kunnen er scenario’s worden opgesteld die je onderdompelen in de wereld van morgen en je daardoor confronteren met de wereld van nu. In ons Impact Lab nemen we je mee naar de ‘toekomst’ aan de hand van zo’n scenario, zodat jij daar nu al op voorbereid bent. Meer weten over deze scenario’s of direct een Impactlab boeken? Check deze pagina!