Toekomstscenario als vertrekpunt voor visievorming in de onderwijssector


De PO-Raad liet de futurologen van Studio Monnik een disruptief onderwijsplatform ontwikkelen om  onderwijsprofessionals te helpen nadenken over de gevolgen van vergaande digitalisering.

De Digitale Revolutie is nog maar net begonnen. Geen sector zal hier uiteindelijk aan ontsnappen, zo ook het onderwijs niet. Voor onderwijsprofessionals zijn de disruptieve gevolgen van kunstmatige intelligentie, robotisering en de platformeconomie vaak nog niet volledig te overzien. Elk jaar komen er nieuwe slimme onderwijsapps en -platformen bij. Nu zijn het vaak nog ‘gadgets’ in het klaslokaal, maar wat als ze het klaslokaal worden? Kortom, hoe ziet goed digitaal onderwijs er eigenlijk uit?

Om het denken rond deze urgente thema’s aan te scherpen riepen de PO-Raad en VO-Raad de hulp in van de futurologen Christiaan Fruneaux en Edwin Gardner van Studio Monnik. Zij bedachten de fictieve onderwijsstartup Bloom, een edutech bedrijf dat in de nabije toekomst met een kunstmatig intelligent leerplatform de onderwijswereld op zijn kop zet. In een theatrale workshop nemen Fruneaux en Gardner de deelnemers mee naar een toekomst waarin onderwijsuitgevers, ouders, leraren en leerlingen aan elkaar worden gekoppeld met Bloom. Een hyper-persoonlijk en adaptief leerplatform, alsook een marktplaats waar onderwijsmakers en gevers hun producten en diensten verkopen.

Bloom zet de deelnemers aan om de e kansen en uitdagingen zijn van digitale leerplatformen te bespreken. Zoals alle goeie sciencefiction brengt het Bloom-scenario zowel angst als inspiratie met zich me. Het maakt de toekomst concreet waardoor de juiste vragen kunnen worden gesteld. Want praten over de toekomst is vaak vaag, en dus lastig. De Bloom workshop werkt daarom als een vliegwiel voor visievorming.

Bloom geeft scholen een tool in handen om de invloed van digitalisering op het onderwijs te bespreken en als team te komen tot een gezamenlijk statement over de digitalisering van het onderwijs. De workshop is een initiatief dat reeds voor de uitbraak van het coronavirus is opgestart. Inmiddels is de digitalisering in het onderwijs in een stroomversnelling gekomen. De vragen die in de workshop gesteld worden zijn dan ook actueler dan ooit. Wanneer scholen ruimte hebben voor dit gesprek staat Bloom voor ze klaar.

De workshop is zelfstandige als groep in zijn geheel online te volgen op: bloomworkshop.nl (vrij toegankelijk). Studio Monnik geeft de Bloom workshop ook live op aanvraag.

Trailer voor de online workshop (1min):

De drie belangrijkste video’s in de workshop:
1.    Een crash-course digitalisering De Digitale Belofte (16min): https://vimeo.com/445515104
2.    De pitch van fictieve onderwijs start-up Bloom (12min): https://vimeo.com/445585630
3.    Het verhaal en de ervaringen van Bloom gebruiker Zoey (9min): https://vimeo.com/445809481

Voor meer informatie en/of interview zijn beschikbaar:
•    Edwin Gardner (Studio Monnik): edwin@monnik.org / 06 144 525 61
•    Marijne Tesser (PO-Raad) - m.tesser@poraad.nl

Studio Monnik is een studio voor futurologie gevestigd in Amsterdam. www.monnik.org
De PO-Raad en is de sectororganisaties voor het primaire onderwijs in Nederland. www.poraad.nl