Moet je wel voor eeuwig willen leven? 

 

Amsterdam, 08-03-2100. Ik sla af naar de Wibautstraat en wordt bijna overhoop gereden door een zelfrijdend café. Je zou toch denken dat die problemen inmiddels uit het systeem zouden zijn gehaald.

 

De afbeelding en de tekst hierboven lijken de introductie van een science fiction verhaal. En dat is het in zekere mate ook. Het is een voorbeeld van hoe wij futurologie in de praktijk brengen. Dat klinkt misschien wat geheimzinnig of mysterieus, alsof we proberen in een glazen bol te kijken. Maar de toekomst laat zich lastig voorspellen, simpelweg omdat ze nog niet bestaat. Het is daarom onmogelijk haar te meten, te proeven of te onderzoeken. Futurologie gaat vooral over de vraag hoe jij of je organisatie zich positioneert in het heden om toekomstbestendig te worden. In de aflevering van de documentaire ‘Jan Mulder wil eeuwig leven’ lichten we toe op basis waarvan we deze beelden kunnen schetsen. Dit type denkoefeningen kunnen organisaties namelijk helpen om zichzelf voor te bereiden op verandering.

 

Studio Monnik

Wij helpen innovatieve organisaties met het identificeren,begrijpen en navigeren van de wereld van morgen. We assisteren met het bouwen van hypothetische werelden. En we creëren realistische verbeeldingen van duurzame en inclusieve samenlevingen.

 

Impactlab

Een voorbeeld van hoe we bovenstaande in praktijk brengen is door middel van ons Impactlab. Dit is een methodiek waarmee wij helpen toekomstdenken. Door onder te dompelen in een toekomstige wereld in woord en beeld confronteren we met de technologische, culturele en sociaal-economische trends die vandaag de dag relevant zijn voor jouw praktijk of organisatie. Wat wil je? Waar kies je voor? Waar zeg je nee tegen, en wil je weerstand tegen bieden? En wat wil je juist stimuleren, en plannen voor maken?

 

Wat levert het op?

Het Impactlab is een strategische sessie waar je als organisatie het volgende uithaalt:

 

  • Overzicht van relevante ontwikkelingen, trends en casestudies
  • Inzicht in de technologische en maatschappelijke krachten die deze trends, ontwikkelingen en casestudies voortdrijven.
  • Geloofwaardige toekomstscenario’s waartoe deze trends, ontwikkelingen en casestudies kunnen leiden.
  • Een analyse van wat deze toekomstscenario’s betekenen voor je branche en alle betrokken stakeholders.
  • Strategische brainstorm over de vraag ‘wat betekent dit nu voor mijn organisatie?’ of ‘wat kan ik nu doen om mijn organisatie futureproof te maken?’

 

Wie zijn wij?

Studio Monnik bestaat uit Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux. Edwin is van oorsprong architect. Christiaan heeft een achtergrond als geschiedkundige. De meeste toekomstvisies zijn alleen gebaseerd op technologische veranderingen. Onze scenario’s gaan over het doortrekken van zowel technologische, culturele, ecologische en politieke trends en ontwikkelingen.